A Wayang Kulit, az árnyjáték indonéz formája, lebilincselő történeteivel köti le a közönség figyelmét, amelyet a dhalang (vagyis a bábszínész) mesterien elevenít meg. Ő meséli el a történetet, megjeleníti a szereplők közti párbeszédeket, mozgatja az összes figurát, és még a gamelánnak nevezett zenekart is irányítja. Purbo Asmoro korának egyik legnépszerűbb és legelismertebb jávai dhalangja. Nagy hírnévnek örvend Indonéziában is, de fellépéseivel bejárta már az egész világot.

Az ő előadásában láthatjuk a Bíma spirituális utazása című történetet, mely egy több, mint 500 éves jávai mese. Főszereplője, az indiai Mahábhárata erős és hűséges hőse, a szélisten fia, Bíma, aki útnak indul, hogy megértse az élet értelmét valamint harcos hercegként elfoglalt helyét és kötelességeit a világban. Bíma és négy testvére a Pandava néven ismert legendás harcosok, akik évtizedek óta konfliktusban állnak unokatestvéreikkel, a száz fivérből álló Kauravákkal. Ez a szembenállás veszélybe sodorja a világot, és Bíma arra törekszik, hogy megértse helyét a béke megteremtésében. Lelki tanítója és vezetője, a Durna néven ismert bölcs számos kihívás elé állítja tanítványát. Mindegyik próbatételt rejtélyek övezik, de Bíma képes bizonyítani, hogy útja során találkozott belső énjének legmélyebb és legtisztább természetével.

Purbo Asmoro ezt az évszázadok óta kedvelt történetet a saját, egyedi interpretációjában meséli el, a jávai gamelán együttes segítségével, akik varázslatos, szavakba nem önthető módon támogatják a drámai cselekményt az előadás minden pillanatában. Az egyidejűleg futó angol fordítás segíti a közönséget a remekmű megértésében.

Az előadás kiegészül a Surya Kencana A nevű magyar gamelánzenekarral, akik 2010-ben alakultak, és azóta is folyamatosan
működő, változó, illetve formálódó együttest alkotnak. Alapító tagjai a budapesti Indonéz Nagykövetségen kezdték meg gamelántanulmányaikat az ezredforduló környékén, és többen a zenekar tagjai közül hosszabb-rövidebb időt töltöttek ún. Darmasiswa (indonéz állami ösztöndíj) ösztöndíjas hallgatóként Indonéziában, a surakartai és a denpasari Indonéz Művészetek Intézetében (Institut Seni Indonesia – Surakarta, Közép-Jáva; Institut Seni Indonesia – Denpasar, Bali). A zenekar elsősorban tradicionális közép-jávai gamelán muzsikát játszik. Repertoárjában leginkább a surakartai palotákra jellemző stílus darabjai szerepelnek, illetve a tradíción alapuló újabb/újkori szerzemények (garapan baru vagy kreasi baru), de az ezeken túlmutató, kísérleti jellegű kortárs darabok sem állnak távol az együttestől.

Rendezte és előadja: Purbo Asmoro
Bábok és díszlet: Purbo Asmoro
A jávai zenekar tagjai: Wakidi Dwidjomartono, Agus Prasetyo, Joko Dwi Suranto, Sukamto, Wegig Haryo Widagdo, Wejo Seno Yuli Nugroho, Nanik Dwi Widyaningrum, Kukuh Indrasmara

Szimultán tolmács: Kathryn Emerson

a Surya Kencana A tagjai: Győrfi Dóra – pesindhen/ ének, Győrfi Ágnes – bonang panerus, Szatai Márton – dhemung, Déry Ágoston – bonang, Szilágyi Péter – kenong, Wimmer Zsuzsanna – rebab, Soóki-Tóth Kristóf – saron, Biljarszki Dániel – ének/ gerong, Cserne Kata – peking, Lipták Orsi – slenthem, Térfy András – saron, Vágó Nóra – kethuk

Ajánlott életkor: 14+
Időtartam: 90 perc
Előadás nyelve: jávai, angol szimulán fordítással (angol felirattal)

Időpont: 2023. Április 20. 20:00
Helyszín: Szent Mór Iskolaközpont
Jegyárak: 2000 Ft / 3500 Ft / fő

Időpont: 2023. Április 21. 19:30
Helyszín: Szent Mór Iskolaközpont
Jegyárak: 2000 Ft / 3500 Ft / fő

Bíma spirituális utazása (ID)

Wayang Theatre –
Purbo Asmoro és az Ekalaya (Jáva, Indonézia)
közreműködik: Surya Kencana A zenekar (Magyarország)

  • Időpont: 2023. április 20. csütörtök 20:00, 2023. április 21. péntek 19:30
  • Helyszín: Szent Mór Iskolaközpont