Sugar 5

A katalán árnyszínházi társulat, az Olveira Salcedo és a mallorcai zenész és zeneszerző, Jaume Tugores ismét egy új projekten dolgoznak együtt, ahol az árnyjáték mozgóképei illusztrálják a Tugores által írt dalt és mesét.

Ezúttal azonban nem élőben, hanem videón készítik ezt a vizuális kíséretet. A társulat hűséges akar maradni az élő művészetekhez, ezért azt a kihívást tűzte ki maga elé, hogy ezeket a videókat egyetlen felvétellel rögzítse, vágás és szerkesztés nélkül.

Ebből a kihívásból fakad a „nonstopmotion” egysnittes koncepciója, amely az audiovizuális nyelv erőforrásait (utazás, helyszínváltás, ritmus) igyekszik felhasználni, de mindezt analóg módon teszi, mintha élőben adná elő.
Csak két bábszínész manipulálja az összes elemet (fényeket, díszleteket, tárgyakat és bábokat), hogy életre keltse a történet szereplőit és a történet narratíváját.

„Réges régen volt egy Magány nevű boszorkány, aki ha dühös volt, éjszakánként kiment embereket megérinteni, hogy mindenki, akihez hozzáér, savanyú szörnyeteggé váljon.
Egyik este egy ház erkélyén találkozott egy zenésszel, aki nagyon halkan játszott a gitárján. A boszorkány megérintette, de a zenész nem lett savanyú. Azt hitte, azért, mert a zenész épp egy dalt játszott, ezért megvárta, hogy a dal véget érjen, de a férfi csak nem lett savanyú. A zenész mosolyogva bólintott egy szoba felé, ahová belépve a boszorkány egy bölcsőben alvó kisbabát látott. Amikor a boszorkány megérintette a gyereket, egy tündérré változott, aki ezután bármit is megérint, cukor lesz belőle. “

Alkotók: Cia. Olveira Salcedo, Jaume Tugores

Eredeti cím: El Sucre
Nyelv:
Felirat:
Időtartam: 8’
Kiadás dátuma: 2021

A II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál rövidfilmes szelekcióját Csütörtökön, Pénteken és Szombaton, azaz Április 21-, 22-, ill. 23-án lehet megtekinteni 22:00 órától a MárkusZínházban, a következő sorrendben:

A szavak madarak – Stringpullers Puppet Company (US) 3’
Életciklusok – Cia. Lumiato (BR) 7’
​​Cukor – Cia. Olveira Salcedo (ES) 8’
Misophonia Stringpullers Puppet Company (US) 9’
Mint hal a vízben – Chipotle Teatro (MX) 5’

Cukor (ES)

Cia. Olveira Salcedo (Spanyolország)

  • Helyszín: MárkusZínház
  • Időpont: 2023. Április 20. 21. 22. - 22:00