Interaktív installáció elektrosztatikus árnyakkal

Európai tanulmányútjaink során találkoztunk  a lengyel fényművésszel, Tadeusz Wierzbickivel, aki kísérleti műhelyében, a Studio FormS’wiatła (Fényformák Stúdió) -ban 1977 óta foglalkozik a fény és fénytelenség témájával. Tadeusz fénykísérletei formázott és foltos üveggel, elektrosztatikával, tükröződéssel, mágneses vagy fehér árnyékokkal, a fény depolarizációjával arra irányulnak, hogy a fény új vizuális megjelenítési lehetőségeit kutassa. De ismeri a napfény, a telihold, vagy épp a hó mágikus fényjátékait is. Tadeusz fényműhelyében születő alkotások bejárták Mexikót, Brazíliát, Törökországot, Izraelt és Európa több országát. 2015-ben Locarnóban életműdíjjal tüntették ki.

Tadeusz Wierzbicki konceptuális kiállítása egy új dimenziót nyit az árnyjáték technika lehetőségei sorában, melyekkel a művész már évtizedek óta kísérletezik. A rendhagyó interaktív kiállítás áttetsző papírral borított, gyertyákkal/lámpával megvilágított ablaküvegeken keresztül zajlik, mely a közönség számára mind a belső térből, mind az utcáról jól követhető. 

A látogatóknak lehetőségük van arra, hogy a különféle árnyszínházi technikákkal és az elektrosztatikus erőkkel megváltoztassák a kiállított képeket.  

Jó játékot kívánunk a kísérletezéshez!

Koncepció és árnyak: Tadeusz Wierzbicki

Látogatható: április 22-23-án 20:30-tól 22 óráig a Nádor Galériában

“Gecko’s” – A képzelet útja (PL)

Tadeusz Wierzbicki (Lengyelország)

  • Időpont: 2023 április 20;22;23. 20:30-22:00
  • Helyszín: Nádor Galéria