misophonia art BOOK

Egy csendesnek remélt buszozás a városi könyvtártól hazáig zajos rémálommá válik egy olvasgató ingázó számára. A busz minden megállóval megtelik emberekkel és hangokkal, kaotikus kakofóniává fokozódva, mely mindenki számára örömteli, főszereplőnket kivéve. Ő csupán a tengerparti megállóhoz érve talál menekülést, visszazökkenve a számára természetes környezetbe, melynek csendjét csupán a tenger morajlása töri meg. Ekkor rájövünk, hogy ő valójában nem is egy átlagos ingázó…

A Mizofónia gazdagon rétegzett és textúrázott világa fölülmúlja az újrahasznosított anyagok hétköznapiságát, melyekből készült. Egy többsíkú színpadon, élőben felvett bábjátékkal forgatták, a pizzásdobozokból készült bábok elegánsan mozognak a régi stílusú papírok és a festett celofán városképein, elmerülve a hangok egyre épülő atmoszférájában.

A Mizofónia a Stringpullers Bábtársulat rövidfilmje, melyet Linda Wingerter írt és rendezett, aki maga is a zajintolerancia különös betegségében szenved. Kisfilmje által saját kondíciójának tapasztalatait, mindennapi küzdelmeit mutatja be. Harmadik generációs bábművész, aki Stringpullers Bábtársulat néven bábokat készít és animál – főként a kartonbáb, a marionett és az árnyjáték technikáit alkalmazva -, tanít, filmeket forgat, illetve kinetikus művészettel foglalkozik. 

A film a Heather Henson’s Handmade Puppet megbízásából készült, az Álmok filmsorozat részeként.

Írta és rendezte: Linda Wingerter
Produkciós társaság: The Stringpullers Puppet Company
Vágás, kamera, sound design: Linda Wingerter
Bábkészítő: Linda Wingerter
Bábszínészek: Linda Wingerter, Evgeni Nudelman
Produkciós asszisztens: Evgeni Nudelman, Judy Wingerter
Gyártásvezető: Heather Henson
Producerek: Jessica Simon, Alex Griffin, Linda Wingerter

Eredeti cím: Misophonia
Nyelv:
Felirat:  
Időtartam: 9’
Kiadás dátuma: 2022

A II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál rövidfilmes szelekcióját Csütörtökön, Pénteken és Szombaton, azaz Április 21-, 22-, ill. 23-án lehet megtekinteni 22:00 órától a MárkusZínházban, a következő sorrendben:

A szavak madarak – Stringpullers Puppet Company (US) 3’
Életciklusok – Cia. Lumiato (BR) 7’
​​Cukor – Cia. Olveira Salcedo (ES) 8’
Misophonia Stringpullers Puppet Company (US) 9’
Mint hal a vízben – Chipotle Teatro (MX) 5’

Mizofónia (US)

Stringpullers Bábtársulat (Amerikai Egyesült Államok)

  • Helyszín: MárkusZínház
  • Időpont: 2023. Április 20. 21. 22. - 22:00